Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Άρης ο αρχηγός των ατάκτων


" Ο ΑΡΗΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΩΝ ΑΤΑΚΤΩΝ"

Αποσπάσματα απο το βιβλίο του Διονύση Χαριτόπουλου

ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ
Η Ελλάδα έκανε μαζί του, για πρώτη φορά, ασκήσεις ελεύθερων αναπνοών στα βουνά μα αυτός συνήθιζε να λεει στους αποχωρισμούς του: "Καλή Αντάμωση στα γουναράδικα!"(Εννοούσε εκεί που θα μας σκοτώσουν ,εκεί που θα μας πάρουν το τομάρι όπως των λύκων και των αλεπούδων)

Πίστευε όλο και λιγότερο σ'ενα διαφορετικό φινάλε για την Αντίσταση και τον ίδιο. Μπροστά στο κομμένο κεφάλι του οι ηγεσίες δεξιάς και αριστεράς ομονόησαν ανακουφισμένες. Και οι κατοπινοί αγιογράφοι και σπιλωτές του πασχίζουν να τον ερμηνεύσουν με κάτι που ο Αυτόχειρας της Μεσούντας είχε προ πολλού υπερβεί: Tην κομματική του ταυτότητα!

ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΛΑΡΑΣ: Ήρθε στον κόσμο στις 27 Αυγούστου του 1905 στην Λαμία, για να γίνει ένας διαρκής πονοκέφαλος για τους γύρω του. Η συμπεριφορά του και οι νεανικές παρέες του με τα φτωχά παιδιά των μαχαλάδων της Λαμίας, ήταν όνειδος για την εύπορη και ευυπόλυπτη οικογένειά του.
Όμως αυτός αισθάνεται ντροπή σχεδόν για την άνετη ζωή του .Στο σχολείο τον ανέχονται ως το σχολαρχείο και λόγω διαγωγής του τον αποκλείουν απο το Γυμνάσιο. Μόλις που κατορθώνει να αποφοιτήσει απο Αβερώφειο Μέση Γεωπονική Σχολή της Λάρισας.
Στο Δημόσιο όπου τον διορίζουν οι δικοί του ως γεωπόνο το 1922, έρχεται σε σύγκρουση με κανονισμούς, νοοτροπία και πρόσωπα και δεν αντέχει για πολύ. Αρνείται να δεχτεί μια σοβαρής έκτασης γεωργική επιχείρηση, που ετοίμαζε προνοητικά για αυτόν ο πατέρας του, εγκαταλείπει την Λαμία για να γνωρίσει την περιπέτεια της Αθήνας. Εκεί κάνει ότι δουλειά τύχει για να επιβιώσει και συνδέεται με τον συμπατριώτη του και πολιτικό του μέντορα Τάκη Φίτσιο, που τον μυεί στις ΙΔΕΕΣ της Οκτωβριανής Επανάστασης. Με τον Φίτσιο συχνάζουν στους κύκλους των νέων διανοούμενων με παρόμοιες κοινωνικές ανησυχίες, τους Βάρναλη, Κατηφόρη,Βουτυρά, Ταγκόπουλο κ.ά.
Το 1925 καλείται για τη στρατιωτική του θητεία. Επιλέγεται στην Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών.

……..Όταν απολύεται γυρίζει για λίγο στην Λαμία και μετά φεύγει πάλι για την Αθήνα, όπου κυνηγά πάντα την μεγάλη περιπέτεια. Δεν τον ενδιαφέρει μια προδιαγεγραμμένη άνετη ζωή όσο θελκτική κι'αν παρουσιάζεται. Ξέρει πως χωρίς ρίσκο, η ζωή θάναι χωρίς ενδιαφέρον! Και το μεγάλο ρίσκο της εποχής είναι η ιδέα της Επανάστασης στην οποία σχεδόν αμέσως προσχωρεί.
Ο Κλάρας μπαίνει μαχητικά στην ΟΚΝΕ και το 1929 γίνεται μέλος του κόμματος. Γίνεται εργάτης, ντύνεται σαν εργάτης μιλάει σαν εργάτης σκέφτεται σαν εργάτης...

Εξαιτίας της συνεχούς αναφοράς του στην μιζέρια που μαστίζει τους ανθρώπους ,του κολλάνε το ψευδώνμο "Μιζέριας" που χρησιμοποιεί μέσα στο κόμμα. Γνωρίζεται προσωπικά με τον Ζαχαριάδη, που του προσφέρει ακόμη περισσότερη δράση. Σχεδιάζει και πραγματοποιεί κομματικές αποστολές που απαιτούν τόλμη και ψυχραιμία. Το ΚΚΕ ΄δεν είναι ανοιχτό, όπως ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα και διαθέτει πολλές ασφαλιστικές δικλείδες για την επιλογή και πειθάρχηση των μελών του.

Δεν σέβεται κανένα απο τα θέσφατα και κατά τον γκουρούτης κομματικής ορθοδοξίας Γ.Ιωαννίδη είχε μια τάση στην ΑΛΗΤΕΙΑ!
"Πάντα είχε το αλήτικο στοιχείο πάνω του. Αντιθέτως οι σύντροφοί του στην καθημερινή κομματική δουλειά του τον θαυμάζουν και τους εντυπωσιάζει το χιούμορ και η ψυχραιμία του!
Σε μια απο τις πρώτες συλλήψεις του για παράνομες εφημερίδες, οδηγείται μαζί με άλλους στην Ασφάλεια: O διοικητής αρχίζει ήρεμα:
-Πες μας με το καλό πού την βρήκες αυτή την εφημερίδα;
-Να σας πω πώς! Περνούσα απο τους στύλους του Ολυμπίου Διός και βρίσκω ένα δεματάκι με την εφημερίδα μέσα!
-Εμείς ρε γιατί δεν βρίσκουμε τέτοια δέματα στο δρόμο;
-Εσείς δεν είστε τυχεροί! Τότε βέβαια ο Διοικητής δεν άντεξε την ειρωνία του και του εκσφενδόνισε το μελανοδοχείο που τον βρήκε στο φρύδι και τον πήραν τα αίματα...

Ο Κλάρας υπομένει με την ίδια πάντα φιλοσοφία: Αυτοί κάνουν την δουλειά τους κι εγώ την δική μου....

Φυλακίζεται στην Αίγινα και απ'εκει στην Κέρκυρα, όπου κρατείται και ο Ζαχαριάδης. Ο Κλάρας δεν ηταν απο την στόφα των Χριστιανοκομμουνιστών μαρτύρων για ν'αφήσει να τον φάνε τα λιοντάρια και η φυματίωση στα μπουντρούμια. Χωρίς δράση δεν αναπνεέι...προτιμά τον ελιγμό και υπογράφει δήλωση αποκήρυξης του ΚΚΕ και αποφυλακίζεται. Επιστρέφει στην Αθήνα Δηλωσίας, απομονωμένος απο τον μόνο κόσμο που του ταιριάζει τους επαναστάτες.
Ο Ψυχισμός του όμως δεν αντέχει! Καταρρέει και καταφεύγει στο ποτό . Βυθίζεται τόσο που μόνο η κήρυξη του πολέμου θα τον συνεφέρει για να γίνει ξανά ο παλιός του εαυτός!

Στις 14 Μαίου του '42 στην Λαμία συγκεντρώνονται σ'ένα μικρό σπιτάκι της πόλης τα 15 περίπου στελέχη που οργανώνουν το ξεκίνημα: Οι Θανάσης Κλάρας, Γ.Χουλιάρας, Γ.Γιαταγάνας,Μαστροκώστας,Φράγκος, Λέβας Καθούλης κ.ά

Σε κείνη την σύσκεψη αυτός που μόλησε επι τρείς ώρες σχεδόν ήταν ο Κλάρας.Περιέγραψε όχι μόνο τη μορφή και την αποστολή του ΕΛΑΣ,αλλά και τα θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης που θα προέκυπταν στις περιοχές που σταδιακά θα ελευθερώνονταν. Τους αναλύει με κάθε λεπτομέρεια όλα όσα σχεδιάζει να κάνει βγαίνοντας στο βουνό. Τά είχε όλα έτοιμα. Είναι απαραίτητη η διευκρίνιση γιατί αργότερα κάθε κίνησή του κάθε καινοτομία, κάθε εφεύρημά του θα ελέγχεται ως προαποφασισμένο σε αυτή την σύσκεψη και υπαγορευμένο απο το κόμμα.
Απο εκεί στις 22 Μαίου του '42 ο Θ.Κλάρας θα αναληφθεί οριστικά. Χωρικοί, αξιωματικοί , ληστές, κομμουνιστές,βασιλόφρονες, δημοκρατικοί, ΄παπάδες, χωροφύλακες κι ανήλικα θα ενωθούν πίσω του, σε μια αγριεμένη για ελευθερία πομπή και θα τον λατρέψουν έως θανάτου με το πραγματικό του όνομα: ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ!
Όσοι επιπόλαια δήλωσαν πως θα τον ακολουθήσουν, όταν ήρθε η ώρα κάνανε πίσω. Κι όσοι βγήκαν μαζί του για να εξασφαλίσουν τροφή ή να εξουσιάσουν τον παρατήσανε απογοητευμένοι.Μερικοί δεν άντεξαν στους κινδύνους, την εξαντλητική πεζοπορία και τις στερήσεις. Το βουνό δεν είναι για όλους!

...Με τους πολιτικούς ο Άρης όχι μόνο δεν τα πήγε ποτέ καλά αλλά αρκετές φορές έκανε πεισματικά το ακριβώς αντίθετο απ'ότι του εισηγούνταν για να τους δείξει πως δεν τους λογαριάζει. Για τους Μπακόλα είναι γνωστό ότι τους χώριζε εξαρχής μια σφοδρή αμοιβαία αντιπάθεια και τον Φράγκο τον περιφρονούσε τόσο ώστε τον λοιδωρούσε ανοιχτά σαν "δίφραγκο" παρατσούκλι που υιοθέτησαν και οι άνδρες του.
....Η Λατρεία που νιώθει για τους ήρωες του '21 και το δέος απο την επιβλητική εικόνα του Βελουχιού, του θρυλικού βουνού των Κλεφτών που δεσπόζει πάνω απο το Καρπενήσι, θα συγκερασθούν ιδανικά.-Απο σήμερα πλάι στο Άρης βάλτε και το Βελουχιώτης λέει στους άνδρες του.
...Το απόγευμα της Κυριακής 7 Ιουνίου 1942, όσοι κάτοικοι της Δομνίτσας βρίσκονταν στην πλατεία του χωριού το πρώτο που άκουσαν ήταν ένα ομαδικό και βροντώδες: ΜΑΥΡΗ ΕΙΝ'Η ΝΥΧΤΑ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ ... μετά είδαν να μπαίνει ορμητικά τραγουδώντας ένα τμήμα οπλοφόρων με την ελληνική σημαία μπροστά. Επικεφαλής είναι ο Άρης και ο Θάνος εκτός γραμμής δίνει το βήμα.
Είμαστε αντάρτες ένα τμήμα του Ελληνικού Λαικού Απελευθερωτικού Στρατού, δηλώνει την διάθεση να μιλήσει στους κατοίκους; Πατριώτες είμαι ο ταγματάρχης του Πυροβολικού Άρης Βελουχιώτης...
Η πρώτη ομιλία του ΄Αρη έχει την ίδια στερεότυπη δομή με όλες τις άλλες που θα ακολουθήσουν. Με κοφτό και επίσημο τρόπο δηλώνει τον λόγο της παρουσίας του στα βουνά: Kηρύσσω την Επανάσταση κατά των κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους!
ΟΥΤΟΠΙΑ
Η εαμική οργάνωση Ευρυτανίας δεν αυτοσχεδιάζει ούτε κινείται μόνο απο προσωπική αντιπαλότητα προς τον αρχηγό. Η διάσταση απόψεων μετάξύ Άρη και Άθήνας είναι τόσο εμφανής που την αντιλαμβάνεται και η άλλη όχθη,ο υπαρχηγός του ΕΔΕΣ Κ.Πυρομάγλου γράφει: Ηεξέλιξις απέδειξες ότι ο Αρης είχε συλλάβει και εμβαθύνει την υπόθεσιν της Αντιστάσεως στην Ελλάδα πιο ρεαλιστικά και πιο ψυχολογημένα. Την αντάρτικη οργάνωση την ειδε απο την πρώτη στιγμή σαν μια βασική προυπόθεση όχι μόνο συμβολής για την εθνική απελευθέρωση της Ελλάδος, αλλά και πολιτικής μεταπολεμικής διαμόρφωσης. Η Κεντρική Επιτροπή του ΕΑΜ και μαζί μ'αυτήν η ηγεσία του ΚΚΕ αντετίθετο..


ΠΡΟΤΥΠΑ
Αν πρέπει κάποιος να χαρακτηρίσει με μία μόνο λέξη τον ΑΡΗ ΑΥΤΉ ΕΊΝΑΙ ΠΑΤΡΙΔΟΛΑΤΡΗΣ!
Θεωρεί τον εαυτό του και τους συντρόφους του κατευθείαν απογόνους των αγωνιστών του '21. Εκτιμούσε πολύ την προσωπική παλλικαριά, λοιδωρούσε τους πολιτικάντηδες βασιζόταν στην μπέσα και ήταν δύσπιστος έως παράλογα εχθρικός απέναντι σε οποιονδήποτε ξένο.
Αν η επανάσταση του 1821 είναι το σταθερό πρότυπο του νέου αγώνα , η Αρχαία Ελλάδα είναι το αξεπέραστο πολιτιστικό πρότυπο του σύγχρονου κόσμου. Απο δώ ξεκίνησαν όλα, θυμίζει με πάθος . Η πολιτική, η ιατρική, τα μαθηματικά, η ιστορία, το θέατρο, οι τέχνες όλες! Εδώ οι άνθρωποι έγιναν άνθρωποι!
ΕΚΔΙΩΞΗ
Ο Αρης είναι η ψυχή του ΕΛΑΣ
Η ηγεσία του ΚΚΕ τον φοβάται ότι κάποια στιγμή μπορεί να πάψει να πειθαρχεί. Γι'αυτό πρέοει ουσιαστικά ν'απομακρυνθεί απο την ηγεσία.Δεν τολμούν όμως να τον καθαιρέσουν, γιατί φοβούνται την αντίδραση του στρατού του ΕΛΑΣ. ΄Ετσι βρήκαν την λύση της αποστολής του Άρη στην Πελοπόννησο.
ΔΙΑΚΡΙΣΗ
Ο Αρης βάζει νυστέρι και στις διοικήσεις των αντάρτικων μονάδων αδιαφορώντας για την κλασική "μοραίτικη διπλωματία", που απαιτεί να συντηρούνται οι ισορροπίες. Δεν πρέπει να στεναχωρήσουμε τον έναν δεν ΄πρέπει να παραμερίσουμε τον άλλον, να προσέξουμε αυτούς κ.λ.π. Πήγαν να τον πρήξουν μ'αυτά!
-Βρε τι είσαστε εσείς οι Μοραίτες, λέει. Ίδιοι και απαράλλαχτοι ...Ντελιγιαννέικα και Μαυρομιχαλείκα τερτίπια και σήμερα.
ΜΗ ΑΝΕΚΤΟΣ
Η παρουσία του αρχηγού του ΕΛΑΣ στον Μοριά θα πάρει τέλος μ'αγγλική εντολή. Ο Σκόμπι χωρίς να φαντάζεται ότι μιμείται την ηγεσία του ΚΚΕ δηλώνει στον Σαράφη ότι ο Άρης δεν είναι ανεκτός απο την βρετανική κυβέρνηση
...Μυριάδες συγκεντρώνονται στην παλατεία της κάθε πόλης οι άνθρωποι για να δούν και να ακούσουν απο το στόμα του την υπόσχεση για μια καλύτερη ζωή. Ξέρουν ότι όταν το πει αυτός δεν μπορεί παρά θα γίνει. Κι αυτός είναι βαθειά συγκινημένος .
...Μιλούσε όπως εκείνος συνήθιζε να μλάει, απλά ,σταράτα, για τους αγώνες που έγιναν για το αίμα που χάθηκε για τις θυσίες όλου του λαού. Και σε κάθε ομιλία του άφηνε αρκετά καθαρά να καταλάβουν οι ακρατές του ότι ο αγώνας δεν τέλειωσε ίτι θα χρειάζονταν κι'άλλες θυσίες.
Σε ορισμένες πόλεις τον συνοδεύει και Κανελλόπουλος ο οποίος μετά απο 40 χρόνια διατηρεί μια τρυφερή ανάμνηση του Αρχηγού:..."Ο Αρης ήταν ένας αγνός ιδεολόγος."
Ο αρχηγός του ΕΛΑΣ αποχαιρέτισε συγκινημένος τους Μοραίτες αξιωματικούς, καπετάνιους και συνεργάτες του,άλλαξε λίγα λόγια με τον καθένα ξεχωριστά και έφυγε με το σημαδιακό "ΚΑΛΗ ΑΝΑΤΑΜΩΣΗ ΣΤΑ ΓΟΥΝΑΡΑΔΙΚΑ"
ΔΙΩΚΤΕΣ
Επισήμως τον Άρη καταδιώκουν τα Τάγματα Εθνοφυλακής υπο την εποπτεία των Άγγλων. Ανεπισήμως επικηρυγμένος απο την κυβέρνηση και αποκηρυγμένος απο την ηγεσία του ΚΚΕ, βρίσκεται στο στόχαστρο όλων!

ΤΟ ΤΕΛΟΣ

Η συνέχεια εδώ: http://dipnosofistis.blogspot.com/2010/06/blog-post_15.html

1 σχόλιο:

  1. Πάρε να το διαβάσεις ολόκληρο και άσε τα αποσπάσματα.... Αν θέλεις στο νοικιάζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή